1.Wysokość ściany bocznej trójkątnego ostrosłupa prawidłowego ma długość h, a wysokość ostrosłupa jest równa H. Oblicz objętość ostrosłupa.
2. Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o polu 1 m dwie ściany boczne są prostopadłe do płaszczyzny podstawy a dwie pozostałe tworzą z nią kąty o miarach odpowiednio pi/6 i pi/3. Oblicz objętość.
3. Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny o ramieniu długości 6 cm i podstawie długości 8 cm. Krawędzie bochne są sobie równe i mają po 9 cm długości. Oblicz objętość ostrosłupa.
Z góry dzięki
Ostrosłupy i ich objętość
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Ostrosłupy i ich objętość
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}PpH}\)
Pp to pole podstawy. Ostrosłup trójkątny prawidłowy ma w podstawie trójkąt równoboczny.
\(\displaystyle{ Pp= \frac{ah}{2}}\)
gdzie a to bok trójkąta równobocznego.
A więc objętość ostrosłupa to:
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}PpH= \frac{1}{3}* \frac{ah}{2}H= \frac{ah}{6}H}\)
Pozdrawiam.
Pp to pole podstawy. Ostrosłup trójkątny prawidłowy ma w podstawie trójkąt równoboczny.
\(\displaystyle{ Pp= \frac{ah}{2}}\)
gdzie a to bok trójkąta równobocznego.
A więc objętość ostrosłupa to:
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}PpH= \frac{1}{3}* \frac{ah}{2}H= \frac{ah}{6}H}\)
Pozdrawiam.