powierzchni całkowitej ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
justyska0809
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 17 lut 2009, o 18:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 9 razy

powierzchni całkowitej ostrosłupa

Post autor: justyska0809 »

Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, którego ściany boczne są trójkątami prostokątnymi, a krawędź podstawy ma długość 4 cm. W ogóle nie wiem jak za to się zabrać i jak to rozwiązać, proszę o pomoc
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

powierzchni całkowitej ostrosłupa

Post autor: Kartezjusz »

Ostrosłup jest prawidłowy,zatem kąty proste ścian bocznych nie mogą leżeć przy podstawie,a to dlatego,bo trójkąty tworzące ściany boczne są równoramienne,a ramiona równe są krawędziami
bocznymi,a wtedy przyprostokątna naszego trójkąta jest równa przyprostokątnej(co możliwe nie jest)
Rozpatrzmy ostrosłu prawidłowy trójkątny o ścianach bocznych będącymi trójkątami prostokątnymi
równoramiennymi
Krawędź podstawy to z założenia \(\displaystyle{ a=4cm}\)
Krawędzie boczne to \(\displaystyle{ b=2\sqrt{2}cm}\)bo ściany boczne są trójkątami prostokątnymi równoramiennymi.
\(\displaystyle{ P_{c}=P_{p}+3 \cdot P_{b}= \frac{4^{2}\sqrt{3} }{4}+3 \cdot \frac{(2 \sqrt{2})^{4} }{2}=4\sqrt{3}+12}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

powierzchni całkowitej ostrosłupa

Post autor: anna_ »

Ściany boczne są trójkątami prostokątnymi równoramiennymi.
Kąty proste ścian bocznych są przy wierzchołku, więc przeciwprostokątne tych ścian są równe krawędzi podstawy.
ODPOWIEDZ