Witam, mam kolejne zadanie , w którym wpadłem w jakąś pułapkę:
"Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 5cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa jeśli przekątna jego ściany bocznej tworzy:
a) z krawędzią podstawy kąt 30 stopni
..
"
a) Obliczyłem przeciwprostokątną powstałego trójkąta z cosinusa
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2} = \frac{5}{c} / \cdot(2c)}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3}c = 10 / : \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ c = \frac{10}{\sqrt{3}}\cdot\frac{\sqrt{3}}{\sqrt{3}}}\)
\(\displaystyle{ b^{2} = (\frac{10 \sqrt{3}}{3}) ^{2} + 25}\)
\(\displaystyle{ b^{2} = \frac{30}{9} + 25}\)
\(\displaystyle{ b^{2} = \frac{255}{9}}\)
Tu się zatrzymałem ponieważ zwątpiłem.
Powinien wyjść wynik \(\displaystyle{ 50(1 + \frac{2}{3} \sqrt{3}) cm^2}\)
Pole graniastosłupa z przekątną
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 7 gru 2008, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wnętrza ziemi
- Podziękował: 16 razy
Pole graniastosłupa z przekątną
Ostatnio zmieniony 13 gru 2009, o 20:09 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Pole graniastosłupa z przekątną
Po co ta przekątna ściany bocznej skoro wysokość można policzyć z \(\displaystyle{ tg30^o}\)?
\(\displaystyle{ tg30^o= \frac{H}{a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{3}= \frac{H}{5}}\)
\(\displaystyle{ H= \frac{5 \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ tg30^o= \frac{H}{a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{3}= \frac{H}{5}}\)
\(\displaystyle{ H= \frac{5 \sqrt{3} }{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 7 gru 2008, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wnętrza ziemi
- Podziękował: 16 razy
Pole graniastosłupa z przekątną
Witam ponownie po krótkiej przerwie,
liczyłem akurat teraz to zadanie jeszcze raz i mam mały problem z pierwiastkami.
Bok wyszedł mi dobrze.
Jest to graniastosłup prawidłowy a więc w podstawie ma kwadrat czyli pole tych 2 podstaw będzie równe 50cm2.
Teraz pole całkowite to \(\displaystyle{ Pc = 4 * ( \frac{5 \sqrt{3} }{3} * 5) + 50 = \frac{100 \sqrt{3} }{3} + 50}\)
Nie wiem czy to jest dobrze, ponieważ nie wiem jak to doprowadzić do wyniku:
\(\displaystyle{ 50(1 + \frac{2}{3} \sqrt{3}) cm^2}\)
liczyłem akurat teraz to zadanie jeszcze raz i mam mały problem z pierwiastkami.
Bok wyszedł mi dobrze.
Jest to graniastosłup prawidłowy a więc w podstawie ma kwadrat czyli pole tych 2 podstaw będzie równe 50cm2.
Teraz pole całkowite to \(\displaystyle{ Pc = 4 * ( \frac{5 \sqrt{3} }{3} * 5) + 50 = \frac{100 \sqrt{3} }{3} + 50}\)
Nie wiem czy to jest dobrze, ponieważ nie wiem jak to doprowadzić do wyniku:
\(\displaystyle{ 50(1 + \frac{2}{3} \sqrt{3}) cm^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 7 gru 2008, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wnętrza ziemi
- Podziękował: 16 razy
Pole graniastosłupa z przekątną
ok dzięki, dzięki, olśniło mnie wczesniej podczas obiadu gdy doszedłem do tego jaki błachy to jest problem ;]-- 19 grudnia 2009, 17:30 --Obliczyłem wszystkie punkty i został jeden
"Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 5cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa jeśli przekątna jego ściany bocznej tworzy:
c) z przekątną graniastosłupa kąt 30 stopni ,
i nie wiem jak się za to wziąść !
Mam przyjąć, że przekątną ściany bocznej, przekątna graniastosłupa i krawędź podstawy tworzą trójkąt prostokątny ? (trochę nie mogłem sobie tego wyobrazić )
Następnie obliczyć długość przekątnej ściany i dalej z pitagorasa wyciągnąć wysokość ściany bocznej ?
"Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 5cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa jeśli przekątna jego ściany bocznej tworzy:
c) z przekątną graniastosłupa kąt 30 stopni ,
i nie wiem jak się za to wziąść !
Mam przyjąć, że przekątną ściany bocznej, przekątna graniastosłupa i krawędź podstawy tworzą trójkąt prostokątny ? (trochę nie mogłem sobie tego wyobrazić )
Następnie obliczyć długość przekątnej ściany i dalej z pitagorasa wyciągnąć wysokość ściany bocznej ?