Graniastosłup prosty

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
lokiec16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 10 sty 2008, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 5 razy

Graniastosłup prosty

Post autor: lokiec16 »

witam mam takie zadanie i nie wiem czy dobrze je rozwiązałem :

Podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o bokach długości 2 cm i 4 cm i kącie ostrym 60 .
Wysokość graniastosłupa tworzy z przekątną ściany bocznej o mniejszej powierzchni kąt miary 30. Oblicz objętość graniastosłupa i dłuższa przekątna.

I tak, wyszly mi takie wyniki wysokość graniastosłupa \(\displaystyle{ H=2 \sqrt{3}}\)
objętość V=24 a długość dłużeszej przekątnej \(\displaystyle{ d=2 \sqrt{7}}\) czy są to dobre wyniki??
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Graniastosłup prosty

Post autor: Sherlock »

Wysokość i objętość OK. Dłuższą przekątną podałeś z podstawy, chyba chodzi o dłuższą przekątną graniastosłupa
lokiec16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 10 sty 2008, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 5 razy

Graniastosłup prosty

Post autor: lokiec16 »

aaa no faktycznie chodzi o przekątna graniastosłupa to wyliczylem ze ta przekątna ma długość \(\displaystyle{ x=2 \sqrt{6}}\) czy ta odpowiedz jest poprawna?
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Graniastosłup prosty

Post autor: Sherlock »

Z tw. Pitagorasa wychodzi \(\displaystyle{ 2 \sqrt{10}}\) (przyprostokątne to dłuższa przekątna podstawy i wysokość graniastosłupa).
ODPOWIEDZ