Cześć. Mam problem z pewnym zadaniem. Próbowałam je rozwiązać ale wychodziły mi dziwne wyniki. Chciałabym żebyście pomogli mi je rozwiązać.
Oto treść zadania:
Ile waży kula o promieniu 10 cm wykonana z drewna o gęstości 5g/cm3 ?
Z góry dziękuje.
Gęstość kuli
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 12 gru 2009, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 5 razy
Gęstość kuli
a czy tak będzie poprawnie?
\(\displaystyle{ V = \frac{4}{3} \pi R^3}\)
\(\displaystyle{ V = \frac{4}{3} \cdot 3,14 \cdot 1000 = 4186,7}\)
\(\displaystyle{ 4186,7 * 5 = 20933,5 [g]}\)
\(\displaystyle{ V = \frac{4}{3} \pi R^3}\)
\(\displaystyle{ V = \frac{4}{3} \cdot 3,14 \cdot 1000 = 4186,7}\)
\(\displaystyle{ 4186,7 * 5 = 20933,5 [g]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 12 gru 2009, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 5 razy