Objętość i pole powierzchni całkowitej stożka

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
matey23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 13 wrz 2008, o 17:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mielec
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Objętość i pole powierzchni całkowitej stożka

Post autor: matey23 »

Witam,
Mam problem z następującym zadaniem:

Trójkąt ostrokątny równoramienny obracamy dookoła podstawy. Objętość otrzymanej bryły oznaczamy przez \(\displaystyle{ V_{1}}\), a pole powierzchni całkowitej przez \(\displaystyle{ P_{1}}\). Następnie ten sam trójkąt obracamy dookoła prostej przechodzącej przez wierzchołek trójkąta i równoległej do podstawy. Objętość otrzymanej w tym przypadku bryły oznaczmy przez \(\displaystyle{ V_{2}}\), a pole powierzchni całkowitej przez \(\displaystyle{ P_{2}}\).

a) Oblicz: \(\displaystyle{ \frac{V_{2}}{V_{1}}}\)

b) Wykaż, że: \(\displaystyle{ 1<\frac{P_{2}}{P_{1}}<1+ \sqrt{2}}\)
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Objętość i pole powierzchni całkowitej stożka

Post autor: Justka »

2a- dł. podstawy
h- wysokość opuszczona na podstawę
Trójkąt jest ostrokątny, więc musi zachodzić warunek \(\displaystyle{ a<h}\).

I. Obracamy wokół podstawy

Otrzymamy dwa stożki o promieniu h i wysokości a połączone podstawami, czyli \(\displaystyle{ V_1=2\frac{1}{3}\pi h^2 a}\) oraz \(\displaystyle{ P_1=2\pi h \sqrt{h^2+a^2}}\).

II. Obracamy dookoła prostej przechodzącej przez wierzchołek trójkąta równoległej do podstawy

Tym razem po obrocie otrzymamy walec o promieniu podstawy h, wysokości 2a z "wyciętymi" dwoma stożkami o wymiarach takich jak w punkcie I, stąd
\(\displaystyle{ V_2=\pi h^2 \cdot 2a -2\frac{1}{3}\pi h^2 a=\frac{4}{3}\pi h^2 a}\)
\(\displaystyle{ P_2=2\pi h \cdot 2a + 2\pi h \sqrt{a^2+H^2}}\)

Dalej już prosto, jeśli będziesz miał problemy pytaj
olaaaaaaaaaaaaaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 17 kwie 2010, o 13:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

Objętość i pole powierzchni całkowitej stożka

Post autor: olaaaaaaaaaaaaaaa »

a jak zrobić podpunkt b?
micro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 127.0.0.1
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 1 raz

Objętość i pole powierzchni całkowitej stożka

Post autor: micro »

również jestem ciekawy-- 17 kwietnia 2010, 21:16 --również jestem ciekawy
OperatorG
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 6 kwie 2011, o 11:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Raj

Objętość i pole powierzchni całkowitej stożka

Post autor: OperatorG »

Podbijam i prosze o jak najszybszą pomoc z podpunktem 2
susieart
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 22:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Objętość i pole powierzchni całkowitej stożka

Post autor: susieart »

A ja proszę o pomoc z interpretacją rysunku. Nie za bardzo potrafię sobie wyobrazić bryłę po pierwszym obrocie wokół podstawy. Robiłam to zadanie z 3 razy i za każdym okazywało się, że mam złą bryłę. Obracamy dookoła podstawy? Jak to zrozumieć? I jakim cudem powstają dwa stożki? Proszę o pomocniczy rysunek
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23498
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Objętość i pole powierzchni całkowitej stożka

Post autor: piasek101 »

Czerwona podstawa :
AU
AU
f3880bf843c54a10.gif (1.71 KiB) Przejrzano 84 razy
susieart
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 22:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Objętość i pole powierzchni całkowitej stożka

Post autor: susieart »

No tak sobie wyobraziłam na podstawie wcześniejszych opisów i wskazówki do samego zadania, ale nadal nie mogę zrozumieć jak to się mogło obrócić wokół podstawy? Mi powstawały walce z wyciętymi stożkami, albo duży ścięty stożek z wydrążonym jeszcze jednym w środku...
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23498
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Objętość i pole powierzchni całkowitej stożka

Post autor: piasek101 »

Wytnij trójkąt i kręć - wyjdzie tak jak na szkicu.
susieart
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 22:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Objętość i pole powierzchni całkowitej stożka

Post autor: susieart »

Ale banał! Dzięki za pomoc!
ODPOWIEDZ