Ostrosłup prawidłowy czworokątny L3

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
ekk3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 31 sie 2008, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 1 raz

Ostrosłup prawidłowy czworokątny L3

Post autor: ekk3 »

Witam



Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa\(\displaystyle{ 8}\). Krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 40(stopni). Oblicz objętość tego ostrosłupa.

Proszę o podpowiedź ( po obliczeniu wewnętrznego trójkąta prostokątnego H=8 z tablic trygonometrycznych wychodzą mi jakieś bzdury \(\displaystyle{ a =8 c=12,445}\) :/ )


Proszę o pomoc i pozdrawiam
afugssa

Ostrosłup prawidłowy czworokątny L3

Post autor: afugssa »

Powinno Ci wyjść, że podstawa to kwadrat o boku długości \(\displaystyle{ a \approx 19,07}\). Pozdrawiam!
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Ostrosłup prawidłowy czworokątny L3

Post autor: piasek101 »

bartoszwitek pisze:Powinno Ci wyjść, że podstawa to kwadrat o boku długości \(\displaystyle{ a \approx 19,07}\). Pozdrawiam!
Mam \(\displaystyle{ a\approx 13,5}\)
afugssa

Ostrosłup prawidłowy czworokątny L3

Post autor: afugssa »

Niemożliwe...

\(\displaystyle{ a=\frac{16}{\tg40^{o}}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Ostrosłup prawidłowy czworokątny L3

Post autor: piasek101 »

bartoszwitek pisze:Niemożliwe...
\(\displaystyle{ a=\frac{16}{\tg40^{o}}}\)
Możliwe.
To równanie nie jest poprawne.
Było ,,krawędź boczna".
afugssa

Ostrosłup prawidłowy czworokątny L3

Post autor: afugssa »

Racja, wyliczyłem przekątną podstawy. Twój wynik się zgadza - mój błąd. Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ