Treść w zadaniu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Bard91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 4 lis 2009, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy

Treść w zadaniu

Post autor: Bard91 »

Mam pytanie, chodzi o to że w niektórych zadaniach na Graniastosłupach jest że np kąt ostry \(\displaystyle{ \alpha = \frac{\pi}{3}}\) jak to wyrazić to \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\) tego nie rozumiem a nigdzie nie zostało to wyjaśnione bym był wdzięczny o wytłumaczenie
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Treść w zadaniu

Post autor: piasek101 »

Nieformalnie :

\(\displaystyle{ \pi=180^o}\) z tego można wyznaczać co tylko zechcą, patrz :

\(\displaystyle{ \pi=180^o|:3}\)

\(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}=\frac{180^o}{3}}\)
Bard91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 4 lis 2009, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy

Treść w zadaniu

Post autor: Bard91 »

dzięki
ODPOWIEDZ