Ostrosłup prawidłowy trójkątny - pole przekroju

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
EndrjuKeubazza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 11 gru 2009, o 00:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Ostrosłup prawidłowy trójkątny - pole przekroju

Post autor: EndrjuKeubazza »

Witam, mam problem, a właściwie pytanie na temat zadania:

Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość a. Krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem beta. Ostrosłup ten przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź podstawy i nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem alfa. Oblicz pole otrzymanego przekroju.

Moje pytanie dotyczy ilości danych w tym zadaniu. Czy informacja o kącie nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy ma jakieś znaczenie?

Obliczyłem że pole powierzchni tego przekroju wynosi

\(\displaystyle{ P= \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4sin \alpha }}\)

Czy jest to dobra odpowiedź?-- 11 gru 2009, o 00:09 --Już wiem gdzie jest błąd. Z rysunku który wykonałem wynika że trójkąt ,utworzony przez wysokość postawy, wysokość przekroju i część krawędzi bocznej, jest prostokątny, a przecież wcale tak nie musi być..
ODPOWIEDZ