Oblicz dłuższą przekątną i pole rombu,jeżeli bok rombu wynosi 5 cm,a krótsza przekątna ma długość 6 cm.
jak rozwiązać te zadanie ?
Romby i ich przekątne
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Romby i ich przekątne
\(\displaystyle{ d_{2}=2 \sqrt{a^2 - \left( \frac{1}{2}d_{1} \right)^2 } = 2 \sqrt{5^2 - 3^2} = 2 \sqrt{16} = 8}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}d_{1} \cdot d_{2} = \frac{1}{2} \cdot 6 \cdot 8 = 24}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}d_{1} \cdot d_{2} = \frac{1}{2} \cdot 6 \cdot 8 = 24}\)