Trapezy i wysokości

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
alicja44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 31 sty 2009, o 23:00
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

Trapezy i wysokości

Post autor: alicja44 »

Oblicz wysokość trapezu równoramiennego,którego podstawy wynoszą 10 cm i 4 cm, a ramię jest równe 5 cm.


prosze o rozwiązanie ; )
barakuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1086
Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polen
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 306 razy

Trapezy i wysokości

Post autor: barakuda »

\(\displaystyle{ h= \sqrt{c^2 - \left( \frac{a-b}{2} \right)^2 } = \sqrt{5^2 - \left( \frac{10-4}{2} \right)^2 } = \sqrt{25 - 9} = \sqrt{16}=4}\)
Awatar użytkownika
południowalolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 23 razy

Trapezy i wysokości

Post autor: południowalolka »

wysokosc ta wynosi 4. liczysz to z tw. pitagorasa ramie ma dł 5 (przeciwprostokatna trójkąta) krótszy bok przy kącie prostym ma dł 3. szukasz drugiego boku przy kącie prostym wysokosci i wynosi ona 4.
ODPOWIEDZ