Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
-
alicja44
- Użytkownik
- Posty: 126
- Rejestracja: 31 sty 2009, o 23:00
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 4 razy
Post
autor: alicja44 »
Oblicz przekątną kwadratu, którego obwód wynosi 24 cm.
-
barakuda
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Post
autor: barakuda »
\(\displaystyle{ OB=4a = 24}\)
\(\displaystyle{ 4a=24 \Rightarrow a=6}\)
\(\displaystyle{ d=a \sqrt{2} = 6 \sqrt{2}}\)