Wyraź zależność w prostopadłościanie
Wyraź zależność w prostopadłościanie
Dany jest prostopadłościan o podstawie kwadratu i wysokości dwa razy większej od długości krawędzi podstawy. Jak wyrazić zależność między jego polem powierzchni całkowitej i objętością?
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Wyraź zależność w prostopadłościanie
Pc=2Pp+4Pb
Pp=a^2
Pb=a*h , gdzie h=2a => Pb=2a^2
Pc=2a^2+8a^2=10a^2
V=Pp*h
V=2a^2*2a=4a^3
Pc/V=10a^2/4a^3
Pc/V=2,5/a
2,5*V=Pc*a
Pc=(2,5*V)/a
Pp=a^2
Pb=a*h , gdzie h=2a => Pb=2a^2
Pc=2a^2+8a^2=10a^2
V=Pp*h
V=2a^2*2a=4a^3
Pc/V=10a^2/4a^3
Pc/V=2,5/a
2,5*V=Pc*a
Pc=(2,5*V)/a