długość trugiej przekątnej.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
palllllllla_112
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 9 gru 2009, o 16:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sosnowiec

długość trugiej przekątnej.

Post autor: palllllllla_112 »

W deltoidzie o polu 25cm2 jedna z przekątnych na długość 10 cm. jaka jest długość drugiej przekątnej.?
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

długość trugiej przekątnej.

Post autor: wujomaro »

\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}cd= \frac{1}{2}10*d=25}\)
10*d=50
50:10=d=5cm ma druga
ODPOWIEDZ