pole trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 9 gru 2009, o 16:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sosnowiec
pole trapezu
Obwód trapezu prostokątnego wynosi 38cm. Krótsza podstawa ma 4cm długości, a nierównoległr boki mają długość odpowiednio 5 cm i 13 cm.Oblicz pole tego trapezu.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
pole trapezu
38-(4+5+13)=16 ma podstawa
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \left(a+b \right)h= \frac{1}{2} \left(4+13 \right)*5=10*5=50}\)
Jeśli 5 to bok i wysokość.
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \left(a+b \right)h= \frac{1}{2} \left(4+13 \right)*5=10*5=50}\)
Jeśli 5 to bok i wysokość.