Pole rombu.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
palllllllla_112
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 9 gru 2009, o 16:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sosnowiec

Pole rombu.

Post autor: palllllllla_112 »

Oblicz pole rombu,którego przekątne mają długość 13cm i 17cm.
oldziak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 8 gru 2009, o 23:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

Pole rombu.

Post autor: oldziak »

P=e*f :2
P= (13cm*17cm):2= 110,5 cm2
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Pole rombu.

Post autor: wujomaro »

\(\displaystyle{ \frac{1}{2}cd= \frac{1}{2}13*17= \frac{1}{2}*221=110,5}\)
ODPOWIEDZ