graniastosłup szesciokątny- kąty

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
ashlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 24 maja 2008, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy

graniastosłup szesciokątny- kąty

Post autor: ashlee »

Dany jest graniastosłup prawidłowy sześciokatny o krawędzi podstawy równej 5 cm i wysokości 6 cm.
a) Oblicz sinus kąta jaki przekątna AD' tworzy z podstawą tego graniastosłupa. podaj przybliżoną miare tego kąta
b) oblicz tangens kata jaki przekątna AE' tworzy z podstawa tego graniastosłupa. podaj przybliżoną miare tego kąta .

Ostatnio zmieniony 9 gru 2009, o 18:45 przez ashlee, łącznie zmieniany 1 raz.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

graniastosłup szesciokątny- kąty

Post autor: mat_61 »

a)
AD - dłuższa przekątna sześciokąta (do obliczenia)
ADD' - trójkąt prostokątny dla którego z tw. Pitagorasa obliczysz |AD'|
Masz już wszystkie dane do obliczenia sinusa kąta DAD'

b)
AE - krótsza przekątna sześciokąta (do obliczenia)
Masz już wszystkie dane do obliczenia tangensa kąta EAE'
ashlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 24 maja 2008, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy

graniastosłup szesciokątny- kąty

Post autor: ashlee »

niestety niewychodzą mi obliczenia:(
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

graniastosłup szesciokątny- kąty

Post autor: mat_61 »

No to je tutaj napisz. Wtedy będzie można sprawdzić gdzie i jaki masz błąd.
Charles90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 561
Rejestracja: 6 lis 2007, o 08:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań/Kraków
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 64 razy

graniastosłup szesciokątny- kąty

Post autor: Charles90 »

\(\displaystyle{ sin\alpha= \frac{ \sqrt{34} }{3}}\) ?
ashlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 24 maja 2008, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy

graniastosłup szesciokątny- kąty

Post autor: ashlee »

do a :\(\displaystyle{ a=5 \sqrt{3}
b=6
c= \sqrt{111}}\)


tak?
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

graniastosłup szesciokątny- kąty

Post autor: mat_61 »

Coś tutaj pomieszałaś:

a)
dłuższa przekątna:

\(\displaystyle{ |AD|=2 \cdot 5=10}\)

Z tw. Pitagorasa:

\(\displaystyle{ |AD'|= \sqrt{10^{2}+6^{2}}=...}\)

\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{|DD'|}{|AD'|}=...}\)

b)
krótsza przekątna:

\(\displaystyle{ |AE|=5 \sqrt{3}}\)

\(\displaystyle{ tg \beta = \frac{|EE'|}{|AE|}=...}\)
ODPOWIEDZ