Obwód trapezu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
alicja44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 31 sty 2009, o 23:00
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

Obwód trapezu

Post autor: alicja44 »

Oblicz obwód trapezu równoramiennego , w którym podstawa dolna wynosi 12 cm,podstawa górna 2 cm a wysokość 12 cm.
barakuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1086
Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polen
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 306 razy

Obwód trapezu

Post autor: barakuda »

\(\displaystyle{ Ob=a+b+2c}\)

\(\displaystyle{ c= \sqrt{h^2 + \left( \frac{a-b}{2} \right)^2 }}\)
ODPOWIEDZ