Przekątne i pole rombu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
alicja44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 31 sty 2009, o 23:00
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

Przekątne i pole rombu

Post autor: alicja44 »

Oblicz dłuższą przekątną i pole rombu,jeżeli bok rombu wynosi 5 cm,a krótsza przekątna ma długość 6 cm.
barakuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1086
Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polen
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 306 razy

Przekątne i pole rombu

Post autor: barakuda »

\(\displaystyle{ d_{2} = 2 \sqrt{a^2 - \left( \frac{1}{2}d_{1} \right)^2 }}\)

\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}d_{1} \cdot d_{2}}\)
ODPOWIEDZ