Prostokąty i przekątne

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
alicja44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 31 sty 2009, o 23:00
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

Prostokąty i przekątne

Post autor: alicja44 »

W prostokącie ABCD bok |AB|=6cm,|AD|=8cm.Oblicz długość przekątnej tego prostokąta.
barakuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1086
Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polen
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 306 razy

Prostokąty i przekątne

Post autor: barakuda »

\(\displaystyle{ d^2 = a^2+b^2 = 6^2 + 8^2 = 36+64=100}\)

\(\displaystyle{ d= \sqrt{d^2} = \sqrt{100} = 10}\)
ODPOWIEDZ