Dany jest trójkąt równoramienny ABC w którym |AC|=|BC|=5cm.
Oblicz długość wysokości CD,jeżeli podstawa |AB|=6cm.
Trójkąty równoramienne
Trójkąty równoramienne
z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ |CD|^2 =|AC|^2-( \frac{1}{2} |AB|)^2}\)
\(\displaystyle{ |CD|^2=5^2-3^2}\)
\(\displaystyle{ |CD|^2=25-9}\)
\(\displaystyle{ |CD|^2=16}\)
\(\displaystyle{ |CD|=4}\)
Pozdrawiam;
\(\displaystyle{ |CD|^2 =|AC|^2-( \frac{1}{2} |AB|)^2}\)
\(\displaystyle{ |CD|^2=5^2-3^2}\)
\(\displaystyle{ |CD|^2=25-9}\)
\(\displaystyle{ |CD|^2=16}\)
\(\displaystyle{ |CD|=4}\)
Pozdrawiam;