Iloczyn i iloraz

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
konradus2001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 gru 2009, o 19:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śrem

Iloczyn i iloraz

Post autor: konradus2001 »

Witam.Mam na imie Konrad.Mam 8 lat i chodze do drugiej klasy.Mam problem z zadaniem domowym i bardzo prosze o pomoc Iloczyn dwoch liczb jest rowny 27.Iloraz tych samych liczb rowny jest 3.Jakie to liczby? Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam.
mathematik18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 6 gru 2009, o 12:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 10 razy

Iloczyn i iloraz

Post autor: mathematik18 »

\(\displaystyle{ \begin{cases} x\cdot y=27\\ \frac{x}{y}=3\end{cases}}\)
konradus2001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 gru 2009, o 19:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śrem

Iloczyn i iloraz

Post autor: konradus2001 »

W odpowiedzi musze wpisac dwie liczby.
mathematik18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 6 gru 2009, o 12:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 10 razy

Iloczyn i iloraz

Post autor: mathematik18 »

\(\displaystyle{ \frac{x}{y}=3}\) więc stąd \(\displaystyle{ x=3y}\), podstawiasz do pierwszego równania i wychodzi \(\displaystyle{ 3y^2=27}\) \(\displaystyle{ y_1=3\vee y_2=-3}\) jak masz obliczone y to oba rozwiązania podstawiasz do pierwszego równania i wtedy \(\displaystyle{ x_1=9\vee x_2=-9}\)
konradus2001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 gru 2009, o 19:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śrem

Iloczyn i iloraz

Post autor: konradus2001 »

Ok-dzieki za pomoc.
ODPOWIEDZ