Witam, mam takie dziwne ćwiczenie które ma być łatwe i ma mnie rozgrzać tym czasem nie mam pojęcia jak się za to wziąść .
"Podstawą graniastosłupa prostego jest trapez równoramiwnny o bokach 12,5,6 i 5 cm. Oblicz wysokość tego graniastosłupa wiedząc, że :
a) jego pole powierzchni bocznej jest równe 560cm2
b) jego pole powierzchni całkowitej jest równe 492cm2
"
"Do wykkinania modelu sześcianu zużyto 1620cm2 kartonu z czego 20% stanowiły zakładki. Oblicz krawędzi tego sześcianu"
:0
Obliczanie wysokości graniastosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Obliczanie wysokości graniastosłupa
a)
a=12, b=6, c=5
\(\displaystyle{ P_{b} = a \cdot H+b \cdot H+2 \cdot c \cdot H=560}\)
\(\displaystyle{ 560 = 12H + 6H + 10H}\)
\(\displaystyle{ 28H=560 \Rightarrow H=20}\)
b)
\(\displaystyle{ P_{c} = 2 \cdot \frac{1}{2}(a+b)h + a \cdot H+b \cdot H \cdot 2c \cdot h = 492}\)
wysokośc trapezu z Pitagorasa
\(\displaystyle{ h= \sqrt{c^2-( \frac{a-b}{2})^2 } = \sqrt{5^2-3^2} = \sqrt{16}=4}\)
\(\displaystyle{ 492 = (12+6) \cdot 4 + 12H+6B+10C}\)
\(\displaystyle{ 28H = 492-72}\)
\(\displaystyle{ 28H=420 \Rightarrow H=15}\)
a=12, b=6, c=5
\(\displaystyle{ P_{b} = a \cdot H+b \cdot H+2 \cdot c \cdot H=560}\)
\(\displaystyle{ 560 = 12H + 6H + 10H}\)
\(\displaystyle{ 28H=560 \Rightarrow H=20}\)
b)
\(\displaystyle{ P_{c} = 2 \cdot \frac{1}{2}(a+b)h + a \cdot H+b \cdot H \cdot 2c \cdot h = 492}\)
wysokośc trapezu z Pitagorasa
\(\displaystyle{ h= \sqrt{c^2-( \frac{a-b}{2})^2 } = \sqrt{5^2-3^2} = \sqrt{16}=4}\)
\(\displaystyle{ 492 = (12+6) \cdot 4 + 12H+6B+10C}\)
\(\displaystyle{ 28H = 492-72}\)
\(\displaystyle{ 28H=420 \Rightarrow H=15}\)