Stosunek pola powierzchni całkowitej stozka do pola jego podstawy wynosi (3+2√ 3)/ 3. Oblicz kąt rozwarcia stożka.
prosze dajcie mi chociaz jakas wskazowke ,pomysle wszystko sie liczy...z gory dzieki
Kat rozwarcia stozka-oblicz
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Kat rozwarcia stozka-oblicz
\(\displaystyle{ \frac{\pi r (r+l)}{\pi r^2} = \frac{r+l}{r}=1+ \frac{l}{r}}\)
\(\displaystyle{ 1+ \frac{l}{r}= \frac{3+2 \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ 1+ \frac{l}{r}= 1+\frac{2 \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{l}{r}=\frac{2 \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{r}{l}=\frac{{3} }{2 \sqrt3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{r}{l}=\frac{\sqrt{3} }{2}}\)
czyli
\(\displaystyle{ sin \frac{\alpha}{2} =\frac{\sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 1+ \frac{l}{r}= \frac{3+2 \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ 1+ \frac{l}{r}= 1+\frac{2 \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{l}{r}=\frac{2 \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{r}{l}=\frac{{3} }{2 \sqrt3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{r}{l}=\frac{\sqrt{3} }{2}}\)
czyli
\(\displaystyle{ sin \frac{\alpha}{2} =\frac{\sqrt{3} }{2}}\)