Oblicz pole pow. całkowitej ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Nelly91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 10 paź 2009, o 16:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Oblicz pole pow. całkowitej ostrosłupa

Post autor: Nelly91 »

Witam. Niech się ktoś zlituje i mi pomoże, bo nie potrafię rozwiązać tych zadań. W ten weekend miałam ich trochę do zrobienia i co umiałam, to zrobiłam, ale z tymi nie potrafię sobie poradzić, a potrzebuję mieć je rozwiązane

1. Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego tworzy z krawędzią boczną tego ostrosłupa kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) taki, że cos \(\displaystyle{ \alpha}\)=0,8. Krawędź podstawy ma długość 3 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.

2. Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego i wysokość jego ściany bocznej tworzą kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) taki, że sin \(\displaystyle{ \alpha=\frac{5}{13}}\). Oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa, jeśli jego wysokość jest równa 12 cm.

Znajdzie się ktoś chętny mi pomóc?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Oblicz pole pow. całkowitej ostrosłupa

Post autor: piasek101 »

1. Masz trójkąt prostokątny (gdzie stosunek dwóch ostatnich boków to dany kosinus) : wysokość ostrosłupa; dwie trzecie wysokości podstawy; krawędź boczna.

2. Masz trójkąt prostokątny (gdzie stosunek dwóch ostatnich boków to dany sinus) : jedna trzecia wysokości podstawy; wysokość ostrosłupa;wysokość ściany bocznej.
ODPOWIEDZ