1.Na pomalowanie 10 kul o średnicy 40 cm zużyto puszkę farby. Ile kulek o promieniu długości 2 cm można by pomalować taką samą ilością farby.
Odp ma wyjść 1000 kulek.
Kule -zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Kule -zadania
\(\displaystyle{ P_{c}=10 \cdot 4\pi r^2 = 40\pi \cdot 20^2 = 16000\pi}\)
\(\displaystyle{ 16000\pi = 4x\pi \cdot 2^2}\)
\(\displaystyle{ 16000\pi = 16x\pi}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{16000\pi}{16\pi} =1000}\)
\(\displaystyle{ 16000\pi = 4x\pi \cdot 2^2}\)
\(\displaystyle{ 16000\pi = 16x\pi}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{16000\pi}{16\pi} =1000}\)