pole powierzchni stożka - pytanie
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 4 cze 2006, o 12:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
pole powierzchni stożka - pytanie
mam zadanie zeby obliczyć pole powierzchni stożka , mam podane wszystkie dane oprocz "l" jak obliczyć "l" ?
Ostatnio zmieniony 4 cze 2006, o 12:49 przez Xenomorph0, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
pole powierzchni stożka - pytanie
Jesli masz dany promien podstawy i jego wysokosc, to z twierdzenia Pitagorasa.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 4 cze 2006, o 12:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
pole powierzchni stożka - pytanie
Niech \(\displaystyle{ R}\) - promien podstawy, \(\displaystyle{ l}\) - tworzaca, \(\displaystyle{ H}\) - wysokosc. Wtedy
\(\displaystyle{ R^2+H^2 = l^2}\), wystarczy?
\(\displaystyle{ R^2+H^2 = l^2}\), wystarczy?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 4 cze 2006, o 12:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
pole powierzchni stożka - pytanie
można jeśli masz dany promień podstawy i wysokość stożka, potem dane wstawiasz do wzoru na pole powierzchni stożka:
\(\displaystyle{ P=P_{p}+P_{b}}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ P_{p}=\pi r^2}\)
\(\displaystyle{ P_{b}=\pi rl}\)
\(\displaystyle{ P=P_{p}+P_{b}}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ P_{p}=\pi r^2}\)
\(\displaystyle{ P_{b}=\pi rl}\)