zadanie długość przekątnej jest równa d oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego sześcianu
ja jestem ciemny z stereometrii proszę o pokazanie mi jak to wyliczyć
Pole i objętość sześcianu
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 6 gru 2009, o 09:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ciechocinek
Pole i objętość sześcianu
Ostatnio zmieniony 6 gru 2009, o 10:29 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nazwa tematu to nie śmietnik, powinna nawiązywać do treści zadania, a 20 wykrzykników jest tam bardzo niemile widziane.
Powód: Nazwa tematu to nie śmietnik, powinna nawiązywać do treści zadania, a 20 wykrzykników jest tam bardzo niemile widziane.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Pole i objętość sześcianu
Przekątna sześcianu o krawędzi długości a, ma długość: \(\displaystyle{ d=a \sqrt{3}}\) . Z tego wyliczamy długość krawędzi sześcianu: \(\displaystyle{ a= \frac{d}{ \sqrt{3} }}\). Wystarczy podstawić do wzoru na objętość i pole powierzchni całkowitej sześcianu.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 6 gru 2009, o 09:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ciechocinek