kula i stożek
-
- Użytkownik
- Posty: 341
- Rejestracja: 3 lis 2008, o 19:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 1 raz
kula i stożek
W kule o promieniu r=10 wpisano stożek, którego wysokość jest większa od promienia kuli. Wyznacz wzór funkcji przyporządkowującej promieniowi x podstawy stożka, jego V i określ jej dziedzinę.
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
kula i stożek
Niech \(\displaystyle{ H=10+y}\), gdzie y to odcinek łączący środek kuli opisanej na stożku z "podstawą stożka" (dokładniej z rzutem prostokątnym punktu, który jest środkiem kuli na podstawę stożka) . Z tw. Pitagorasa \(\displaystyle{ y=\sqrt{10^2-x^2}}\), stąd \(\displaystyle{ H=10+\sqrt{10^2-x^2}}\)
Wzór szukanej przez nas funkcji
\(\displaystyle{ V(x)=\frac{1}{3}\pi x^2(10+\sqrt{10^2-x^2})}\)
Z dziedziną sobie poradzisz
Wzór szukanej przez nas funkcji
\(\displaystyle{ V(x)=\frac{1}{3}\pi x^2(10+\sqrt{10^2-x^2})}\)
Z dziedziną sobie poradzisz