Figury geometryczne w przestrzenii - objętość

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
pawel_ek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 21 maja 2009, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Figury geometryczne w przestrzenii - objętość

Post autor: pawel_ek »

Na poniedziałek muszę zrobić dwa zadania z maty ,z których potem będę musiał na tablicy zaliczyć dział . Pytałem się już większości osób z klasy i nikt nie wie jak to zrobć .
Zadania:

1.Naczynie w kształcie stożka o średnicy podstawy 2,4dm i wysokości 18cm jest całkowicie napełnione płynem. Płyn ten przelano do naczynia w kształcie walca , którego średnica podstawy ma 1dm . Jaka jest głębokość płynu w drugim naczyniu?

2. Stosunek tworzącej stożka do promienia jego podstawy jest równy 5:4 ,a obwód jego przekroju osiowego wynosi 36cm . Oblicz objętość stożka

proszę o jakieś wskazówki ,abym mógł to rozwiązać
Ostatnio zmieniony 5 gru 2009, o 09:56 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
omicron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 305
Rejestracja: 10 wrz 2009, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 39 razy

Figury geometryczne w przestrzenii - objętość

Post autor: omicron »

1)

\(\displaystyle{ V=const}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{3} s_1 h_1 =V}\)

\(\displaystyle{ s_2 h_2 =V}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{3} s_1 h_1 = s_2 h_2}\)

\(\displaystyle{ h_2 = \frac{s_1 h_1}{3s_2}}\)

2)

\(\displaystyle{ l=5x \\ r=4x \\ d=2r=8x \\ ob=36 \\ ob=2l+d \\ 36=10x+8x \\ x=2 \\ l=10 \\ r=8}\)

Dalej to pitagoras i wzór na V stożka.

\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} sh}\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ