obliczanie długości krawędzi sześcianu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Neosha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 139
Rejestracja: 15 maja 2009, o 15:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 108 razy

obliczanie długości krawędzi sześcianu

Post autor: Neosha »

Proszę o rozwiązanie zadania :

Jaką długość ma krawędź sześcianu o objętości ośmiokrotnie mniejszej niż objętość sześcianu o długości krawędzi równej 8 cm ?
Ostatnio zmieniony 5 gru 2009, o 09:59 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

obliczanie długości krawędzi sześcianu

Post autor: anna_ »

Policz objętość danego sześcianu, podziel go przez 8, a potem ze wzoru na objętość sześcianu policz krawędź szukanej bryły.
Awatar użytkownika
omicron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 305
Rejestracja: 10 wrz 2009, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 39 razy

obliczanie długości krawędzi sześcianu

Post autor: omicron »

a-krawędź danego sześcianu
b-krawędź szukanego sześcianu
Va-objętość sześcianu o krawędzi a
Vb-objętość sześcianu o krawędzi b

\(\displaystyle{ Va=a^3 \\ \\ Vb=\frac{Va}{8} \\ \\ Vb= \frac{a^3}{8} \\ \\ b=\sqrt[3]{Vb} \\ \\ b=\frac{a}{2}}\)
Neosha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 139
Rejestracja: 15 maja 2009, o 15:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 108 razy

obliczanie długości krawędzi sześcianu

Post autor: Neosha »

Czyli tak krawędź będzie miała 4 cm?
Awatar użytkownika
omicron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 305
Rejestracja: 10 wrz 2009, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 39 razy

obliczanie długości krawędzi sześcianu

Post autor: omicron »

Tak
ODPOWIEDZ