Proszę o sprawdzenie i wskazanie ewentualnych błędów.
4. Oblicz pole pow. całkowitej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, którego ściany boczne są trójkątami prostokątnymi, a krawędź podstawy ma dł. 4 cm.
Liczę pole podstawy. \(\displaystyle{ Pp=4 \sqrt{3}}\).
Korzystam z twierdzenia Pitagorasa, żeby wyliczyć długość przeciwprostokątnej ściany bocznej.
\(\displaystyle{ 16+16=x ^{2}\\
x ^{2} =32\\
x=4 \sqrt{2} \\
Pb=3 \cdot \frac{1}{2} \cdot 4 \cdot 4=24\\
Pc=24+4 \sqrt{2}}\).
5. Podstawa ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma pole równe \(\displaystyle{ 25 \sqrt{3}}\). Oblicz wysokość ściany bocznej tego ostrosłupa, jeśli jego pole pow. całkowitej jest siedmiokrotnie większe od pola podstawy.
\(\displaystyle{ \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4} =25 \sqrt{3} / \cdot 4\\
a ^{2} =100\\
a=10\ lub\ a=-10}\) (odrzucam, bo a musi być większe od 0).
\(\displaystyle{ Pp+Pb=7 \cdot 25 \sqrt{3} \\
25 \sqrt{3} +Pb=7 \cdot 25 \sqrt{3} \\
Pb=6 \cdot 25 \sqrt{3} \\
Pb=50 \sqrt{3} \\
P\ sciany\ bocznej= \frac{1}{2} \cdot a \cdot h\\
50 \sqrt{3} = \frac{1}{2} \cdot a \cdot h\\
50 \sqrt{3} =5h\\
h=10 \sqrt{3}}\)
6. a) Oblicz pole pow. całkowitej czworościanu foremnego, którego kwawędź podstawy ma długość 5 cm.
\(\displaystyle{ Pp= \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4} = \frac{25 \sqrt{3} }{4}\\
Pb=3 \cdot \frac{25 \sqrt{3} }{4} = \frac{75 \sqrt{3} }{4} \\
Pc= \frac{100 \sqrt{3} }{4}}\)
b) Oblicz sumę długości wszystkich krawędzi czworościanu foremnego, którego pole pow. całkowitej jest równe \(\displaystyle{ 49 \sqrt{3} cm ^{2}}\) .
Pc=Pb+Pp
\(\displaystyle{ \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}+ 3 \cdot \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}= 49 \sqrt{3} \\
4 \cdot \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4} =49 \sqrt{3} \\
a ^{2} \sqrt{3} =49 \sqrt{3}\\
a ^{2}=49\\
a=7}\)
Suma długości wszystkich krawędzi\(\displaystyle{ = 6 \cdot 7=42 [cm]}\)
Oblicz pole pow. całkowitej ostrosłupa prawidłowego, ...
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Oblicz pole pow. całkowitej ostrosłupa prawidłowego, ...
5 i 6 dobrze
a w 4 - jeżeli sciany boczne są trójkatami prostokatnymi to przeciwprostokatna jest równa długości krawedzi podstawy
a w 4 - jeżeli sciany boczne są trójkatami prostokatnymi to przeciwprostokatna jest równa długości krawedzi podstawy
Oblicz pole pow. całkowitej ostrosłupa prawidłowego, ...
Dlaczego przeciwprostokątna? Nie potrafię sobie tego wyobrazić...
Oblicz pole pow. całkowitej ostrosłupa prawidłowego, ...
Ostrosłup prawidłowy to taki, który ma w podstawie wielokąt foremny, a jego ściany boczne są trójkątami równoramiennymi. Ok, czyli chyba w tym przypadku ścianą boczną będzie trójkąt równoramienny o kątach ostrych 45 stopni? Wychodziłoby, że boki tego trójkąta to: \(\displaystyle{ 4, 2 \sqrt{2}, 2 \sqrt{2}}\). Jego wysokość to h=2. Tak więc \(\displaystyle{ Pb=3 \cdot 2 \sqrt{2} \cdot 2=12 \sqrt{2}, Pp=4 \sqrt{3}}\) , a \(\displaystyle{ Pc=4 \sqrt{3}+12 \sqrt{2}}\). Teraz dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Oblicz pole pow. całkowitej ostrosłupa prawidłowego, ...
źle
wzór na pole tr.prostokatnego
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}a \cdot b}\) czyli w twoim przypadku gdy ściany są tr.prostokatnymi równoramiennymi będzie \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}a^2}\)
wzór na pole tr.prostokatnego
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}a \cdot b}\) czyli w twoim przypadku gdy ściany są tr.prostokatnymi równoramiennymi będzie \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}a^2}\)