Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest kwadratem, którego przekątna ma długość d. Wyznacz i pole powierzchni całkowitej tego walca.
Moglby ktos mi to wytlumaczyc? nie wiem jak policzyc r i h
objetosc i pole powierzchni całkowitej walca
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
objetosc i pole powierzchni całkowitej walca
Jeśli przekątna kwadratu wynosi d, jego bok wynosi \(\displaystyle{ \frac{d\sqrt{2}}{2}}\). Jeden z boków kwadratu jest wysokością walca, drugi jest obwodem jego podstawy. Powinieneś łatwo dojść do właściwego rozwiązania, gdybyś miał z tym problemy, pytaj.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
objetosc i pole powierzchni całkowitej walca
Najpierw policz bok kwadratu \(\displaystyle{ a}\)( będzie to jednocześnie wysokość walca)
Mając \(\displaystyle{ a}\) promień policzysz ze wzoru \(\displaystyle{ 2\pi r=a}\)
Mając \(\displaystyle{ a}\) promień policzysz ze wzoru \(\displaystyle{ 2\pi r=a}\)