Zad1
Chciałbym się zapytać jak łatwo obliczać miary kątów żeby ktoś mi to całe wytłumaczył.
Obliczanie miary kątów
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 3 gru 2009, o 15:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlęcin
- Podziękował: 1 raz
Obliczanie miary kątów
kurde musze to w paincie zrobić sec zedytuje post
Mam mniejwięcej taki rysunek
^^obrazek
Mam mniejwięcej taki rysunek
^^obrazek
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Obliczanie miary kątów
Trzeba było tak od razuzacząć.
Suma miar katów wewnetrznych czworokata wynosi \(\displaystyle{ 360^o}\)
czyli twój kat ma miarę \(\displaystyle{ 360^o - (90^o + 140^o + 40^o) = 360^o - 270^o = 90^o}\)
Suma miar katów wewnetrznych czworokata wynosi \(\displaystyle{ 360^o}\)
czyli twój kat ma miarę \(\displaystyle{ 360^o - (90^o + 140^o + 40^o) = 360^o - 270^o = 90^o}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 3 gru 2009, o 15:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlęcin
- Podziękował: 1 raz
Obliczanie miary kątów
No to teraz 2 zad. ;p nie wiem czy to dobry dział ale napisze.
Okrąg podzielony czterema punktami na części w stosunku 2:4:5:7 Oblicz miary kątów czworokąta którego wierzchołkami są te punkty.
Okrąg podzielony czterema punktami na części w stosunku 2:4:5:7 Oblicz miary kątów czworokąta którego wierzchołkami są te punkty.