Otrzymany stożek
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 2 gru 2009, o 22:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kozienice
- Podziękował: 26 razy
Otrzymany stożek
Miary kątów trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny. Jeśli trójkąt ten będziemy obracać wokół dłuższej przyprostokątnej, to otrzymamy stożek, którego pole powierzchni bocznej wynosi 32pi. Oblicz długości boków tego trójkąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Otrzymany stożek
Zauważ,że taki trójkąt jest tylko jeden.Musi bowiem spełniać 2 warunki:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \alpha+\beta=90 \\ \alpha+90=2\beta \end{cases}}\)
1.Pierwszy z warunków wynika z fakt,że nasz trójkąt jest prostokątny,a drugi ,bo kąty tworzą ciąg arytmetyczny.
\(\displaystyle{ P_{c}=P_{p}+P_{b}=\pi r^{2}+\pi r l=(1+\cos (60^{\circ})=32\pi}\),bo obracamy wokół dłuższej przyprostokątnej.
Dzieląc obustronnie przez pi masz równanie:
\(\displaystyle{ r^{2} \cdot \frac{3}{2}=32}\)
To powinno być łatwe do policzenia.
\(\displaystyle{ \begin{cases} \alpha+\beta=90 \\ \alpha+90=2\beta \end{cases}}\)
1.Pierwszy z warunków wynika z fakt,że nasz trójkąt jest prostokątny,a drugi ,bo kąty tworzą ciąg arytmetyczny.
\(\displaystyle{ P_{c}=P_{p}+P_{b}=\pi r^{2}+\pi r l=(1+\cos (60^{\circ})=32\pi}\),bo obracamy wokół dłuższej przyprostokątnej.
Dzieląc obustronnie przez pi masz równanie:
\(\displaystyle{ r^{2} \cdot \frac{3}{2}=32}\)
To powinno być łatwe do policzenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 2 gru 2009, o 22:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kozienice
- Podziękował: 26 razy
Otrzymany stożek
Ale w tym \(\displaystyle{ P_{c}= P_{p} + P_{b}=32pi}\) to chyba jest nie tak, bo to przecież pole powierzchni bocznej tego stożka wynosi 32pi a nie pole całkowite...
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Otrzymany stożek
To jeszcze łatwiej ,bo powierzchnia boczna to
\(\displaystyle{ \pi \cdot r \cdot l=\pi \cdot r \cdot r \cdot \cos60^{\circ}= \pi\frac{1}{2}r^{2}=32\pi}\)
\(\displaystyle{ r=8}\)
\(\displaystyle{ \pi \cdot r \cdot l=\pi \cdot r \cdot r \cdot \cos60^{\circ}= \pi\frac{1}{2}r^{2}=32\pi}\)
\(\displaystyle{ r=8}\)