Kąt nachylenia ściany boczne vccmn,jhnvbcx,z.opni . Krawedz podstawy ma długość 6 cm . Oblicz długość wysokosci tego ostrosłupa
Bardzo prosze o pomoc
ostrosłup prawidłowy czworokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
ostrosłup prawidłowy czworokątny
wysokośc sciany bocznej, płaszczyzna podstawy równa połowie dł.krawedzi bocznej podstawy i wyskośc tworza trójkat prostokatny. Ponieważ kat nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny postawy wynosi 45 stopni to wysokość jest równa połowie dł. krawedzi podstawy
\(\displaystyle{ H= \frac{1}{2}a=3}\)
\(\displaystyle{ H= \frac{1}{2}a=3}\)