1.Odcinek AB ma długość a i jest nachylony do płaszczyzny pi pod kątem:
a) 30 stopni
b) 45 stopni
c) 60 stopni
Oblicz długość rzutu prostokątnego tego odcinka na płaszczyznę pi.
2. Jedna z przyprostokątnych trójkąta prostokątnego równoramiennego leży w płaszczyźnie pi, a druga tworzy z tą płaszczyzną kąt 45 stopni. Wyznacz miarę kąta jaki tworzy przeciwprostokątna tego trójkąta z płaszczyzną pi.
3. Punkt A leży poza płaszczyzną pi, natomiast punkty B, C leżą na taj płaszczyźnie oraz AB=25 cm AC=17 cm. Wiedząc że A' jest rzutem prostokątnym punktu A na płaszczyźnie pi i A'B=20 cm oblicz A'C.
4. Odległość między dwiema płaszczyznami równoległymi pi1 i pi2 wynosi 16 cm. Końce odcinka długośći 34 cm leżą odpowiednio na płaszczyźnie pi1 i pi2. Oblicz długość rzutu prostokątnego tego odcinka na płaszczyznę pi1.
5. Odcinek AB długości 7.5 cm przebija płaszczyznę pi.Jego końce odległe są od tej płaszczyzny odpowiednio o 1,4 cm i 0.7 cm. Oblicz długość rzutu prostokątnego odcinka AB na płaszczyznę pi.
Z góry dziękuję
rzuty na płaszczyznę
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
rzuty na płaszczyznę
Wzór na długość rzutu to:
\(\displaystyle{ |AB| \cdot \cos \alpha}\)
Wstawiasz do wzoru(Rzut, prosta i kierunek rzutowania tworzą trójkąt prostokątny i polczyłem
jego bok przyległy do kąta.)
\(\displaystyle{ |AB| \cdot \cos \alpha}\)
Wstawiasz do wzoru(Rzut, prosta i kierunek rzutowania tworzą trójkąt prostokątny i polczyłem
jego bok przyległy do kąta.)