witam mam problem z takimi o to zadaniami nie wiej jak do nich podejsc.
1 Krótsza przekątna graniastosłupa prawidłowego szcześciokątnego ma długość d i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem L. Oblicz pole powierzchni bocznej graniastosłupa
2. najdłuższa przekątna graniastosłupa prawidłowego ośmiokątnego ma długość d i twortzy z płaszczyzna podstawy kąt o mierze L oblicz objetość.
Prosze o jakies wskazówki. Dzieki
przekątne w graniastosłupach
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
przekątne w graniastosłupach
1.
[/url]
\(\displaystyle{ |AC|}\) - to dwie wysokośći trójkąta równobocznego z podstawy
2.
[/url]
\(\displaystyle{ |AD|}\) -to dwie krawędzie podstawy
[/url]
\(\displaystyle{ |AC|}\) - to dwie wysokośći trójkąta równobocznego z podstawy
2.
[/url]
\(\displaystyle{ |AD|}\) -to dwie krawędzie podstawy
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
przekątne w graniastosłupach
Wyznaczam \(\displaystyle{ |AC|}\)
\(\displaystyle{ |AC|=2 \cdot \frac{a \sqrt{3} }{2}=a \sqrt{3}}\)
Wyznaczam \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{|AC|}{d}}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{a \sqrt{3}}{d}}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{d cos\alpha \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ h}\) wyznaczysz z sinusa danego kąta
\(\displaystyle{ |AC|=2 \cdot \frac{a \sqrt{3} }{2}=a \sqrt{3}}\)
Wyznaczam \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{|AC|}{d}}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{a \sqrt{3}}{d}}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{d cos\alpha \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ h}\) wyznaczysz z sinusa danego kąta