Prosze Was o pomoc. Jestem zagrożona z matematyki i na jutro musze rozwiązać zadanie dzięki któremu dostanę szanse na dopuszczającą, a nie mam pojęcia jak to zrobić
oto treść:
Pole powierzchni bocznej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 160 cm � , a jego objętość 320 cm � . Oblicz długości krawędzi podstawy i krawędzi bocznej tego graniastosłupa.
Odpowiedzi mają wyjść: 8cm i 5 cm.
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję za jakąkolwiek podpowiedź [/list]
Graniastosłup prawidłowy czworokątny-pomocy!jutro zalicza
- robert179
- Użytkownik
- Posty: 469
- Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kęty
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 13 razy
Graniastosłup prawidłowy czworokątny-pomocy!jutro zalicza
Zauważ, ze graniastosłup prawidłowy czworokątny to taki, który ma w podstawie kwadrat.
=> \(\displaystyle{ P_{b}=4ab=160}\)
=>\(\displaystyle{ V=a^{2}b=320}\)
Otrzymałaś układ dwóch równań:
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}4ab=160\\a^{2}b=320\end{array}}\).
Kod: Zaznacz cały
Pole powierzchni bocznej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 160 cm �
Kod: Zaznacz cały
a jego objętość 320 cm �
Otrzymałaś układ dwóch równań:
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}4ab=160\\a^{2}b=320\end{array}}\).
Graniastosłup prawidłowy czworokątny-pomocy!jutro zalicza
Ok dziekuje to juz mi duzo mowi ale jest kolejny problem... jak rozwiazac ten uklad rownan?? Przyznaje sie, co do matematyki to kompletnie nic nie umiem :/ Bardzo prosze o pomoc
- robert179
- Użytkownik
- Posty: 469
- Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kęty
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 13 razy
Graniastosłup prawidłowy czworokątny-pomocy!jutro zalicza
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}4ab=160\\a^{2}b=320\end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}ab=40\\a*ab=320\end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}ab=40\\a*40=320\end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}ab=40\\a=8\end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}b=5\\a=8\end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}ab=40\\a*ab=320\end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}ab=40\\a*40=320\end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}ab=40\\a=8\end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}b=5\\a=8\end{array}}\)
Graniastosłup prawidłowy czworokątny-pomocy!jutro zalicza
Dziekuje bardzo mocno :* oczywiście punkt dla Ciebie