Błagam o pomoc!
1. Podstawą graniastoslupa jest trapez równoramienny o podstawach \(\displaystyle{ 56\ cm}\) i \(\displaystyle{ 28\ cm}\) oraz wysokości \(\displaystyle{ 25\ cm}\). Wysokość graniastosłupa \(\displaystyle{ H=10\ cm}\). Oblicz pole powierzchni całkowitej bryły.Wykonaj rysunek.
2. Pole powierzchni ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe \(\displaystyle{ 12+\sqrt{3}}\), a stosunek krawędzi podstawy a do wysokości ściany bocznej \(\displaystyle{ h}\) jest równy \(\displaystyle{ 1:2}\). Oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.Wykonaj rysunek.
3. Pole powierzchni bocznej stożka jest dwa razy większe od pola podstawy, a promień podstawy ma długość \(\displaystyle{ 6\ cm}\). Oblicz kąt nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy oraz objętość bryły.-- 30 lis 2009, o 22:10 --Przepraszam za nieczytelny zapis ale jestem tu pierwszy raz.Jeszcze raz proszę o pomoc, od tego zależy moje być albo nie być w szkole.Z góry dziękuję
graniastosłup,ostrosłup,stożek
graniastosłup,ostrosłup,stożek
Ostatnio zmieniony 30 lis 2009, o 20:08 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
graniastosłup,ostrosłup,stożek
1. 2x pole trapezu + pole ścian bocznych. Boki trapezu wyliczasz z pitagorasa.
2. h - wysokość ściany bocznej
\(\displaystyle{ h = 2a}\)
12 + \(\displaystyle{ \sqrt{3}=\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}+3 \cdot\frac{1}{2} \cdot a \cdot h}\)
12 + \(\displaystyle{ \sqrt{3}=\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}+3 \cdot\frac{1}{2} \cdot a \cdot 2a}\)
wyliczasz a i obliczasz \(\displaystyle{ P_{b}}\) ze wzoru \(\displaystyle{ P_{b}=3 \cdot\frac{1}{2} \cdot a \cdot 2a}\)
2. h - wysokość ściany bocznej
\(\displaystyle{ h = 2a}\)
12 + \(\displaystyle{ \sqrt{3}=\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}+3 \cdot\frac{1}{2} \cdot a \cdot h}\)
12 + \(\displaystyle{ \sqrt{3}=\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}+3 \cdot\frac{1}{2} \cdot a \cdot 2a}\)
wyliczasz a i obliczasz \(\displaystyle{ P_{b}}\) ze wzoru \(\displaystyle{ P_{b}=3 \cdot\frac{1}{2} \cdot a \cdot 2a}\)