Kąt nachylenia ściany bocznej ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
azusia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 15 paź 2009, o 19:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Advent Calendar
Podziękował: 15 razy

Kąt nachylenia ściany bocznej ostrosłupa

Post autor: azusia »

Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 24 cm a jego wysokość jest równa 12 cm. oblicz miarę kąta nachylenia ściany bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny jego podstawy.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Kąt nachylenia ściany bocznej ostrosłupa

Post autor: anna_ »

AU
AU
5a9f04ebe0d232a5m.png (15.65 KiB) Przejrzano 266 razy
[/url]

1. z Pitagorasa dla trójkąta\(\displaystyle{ AOS}\) policz \(\displaystyle{ AO}\)
2. ze wzoru\(\displaystyle{ |AO|= \frac{2}{3} \cdot \frac{a \sqrt{3} }{2}}\) policz krawędź podstawy \(\displaystyle{ a}\)
3. \(\displaystyle{ |OD|= \frac{1}{3} \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2}a}\)
4. \(\displaystyle{ tg\alpha= \frac{H}{|OD|}}\)
5. odczytaj kąt z tablic
ODPOWIEDZ