pole trapezu
pole trapezu
Oblicz pole trapezu , którego podstawy mają 35 cm i 10 cm , a długośći ramion wynoszą 20 cm i 15 cm.
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
pole trapezu
1. narysuj ten trapez
2. lewe ramie 15, prawe 20
3. wysokosci opuść z konców górnej podstawy
4. podstawa podzielona na odcinki : x,10,y (x+y=25 logiczne)
5. pitagorasy dwa razy:
6. \(\displaystyle{ \begin{cases} h^2+x^2 = 225 \\ h^2+y^2=400 \end{cases}}\)
7. odejmujemy stronami i mamy \(\displaystyle{ y^2-x^2=175}\)
8. z róznicy kwadratów mamy \(\displaystyle{ y-x=7}\)
9. \(\displaystyle{ y=16 \wedge x=9}\)
10. wracasz do pitagorasa podłkadasz x albo y i obliczasz h.
11. obliczasz pole
12. masz wynik.
13. na szczescie bylo 12 krokow, 13 jest pechowy i mogloby cos nie wyjsc
2. lewe ramie 15, prawe 20
3. wysokosci opuść z konców górnej podstawy
4. podstawa podzielona na odcinki : x,10,y (x+y=25 logiczne)
5. pitagorasy dwa razy:
6. \(\displaystyle{ \begin{cases} h^2+x^2 = 225 \\ h^2+y^2=400 \end{cases}}\)
7. odejmujemy stronami i mamy \(\displaystyle{ y^2-x^2=175}\)
8. z róznicy kwadratów mamy \(\displaystyle{ y-x=7}\)
9. \(\displaystyle{ y=16 \wedge x=9}\)
10. wracasz do pitagorasa podłkadasz x albo y i obliczasz h.
11. obliczasz pole
12. masz wynik.
13. na szczescie bylo 12 krokow, 13 jest pechowy i mogloby cos nie wyjsc