koło o promieniu 10 cm podzielono na pięć równych wycinków . z jednego nich utworzono powierzchnię boczną stożka . Oblicz pole powierzchni bocznej i objętość stożka.
Z góry dziękuje za pomoc -choć nie mam nadziei że ktoś to zrobi
pole pow i objętość stozka-hard
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
pole pow i objętość stozka-hard
tworząca stożka jest promieniem koła;
pow. boczna = 1/5 pola koła;
obwód podstawy stożka = 1/5 obwodu koła;
promień podstawy stożka możesz policzyć ze wzoru na pole pow. bocznej, albo z obwodu podstawy;
wysokość stożka - z pitagorasa.
pow. boczna = 1/5 pola koła;
obwód podstawy stożka = 1/5 obwodu koła;
promień podstawy stożka możesz policzyć ze wzoru na pole pow. bocznej, albo z obwodu podstawy;
wysokość stożka - z pitagorasa.