objętość i pole powierzchni bocznej ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
happytree
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 28 lis 2009, o 13:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 11 razy

objętość i pole powierzchni bocznej ostrosłupa

Post autor: happytree »

Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Promień okręgu opisanego na podstawie tego ostrosłupa jest równy \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}}\). Ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy tego ostrosłupa pod kątem \(\displaystyle{ 60^{0}}\). Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.

Próbowałam trochę liczyć, ale nie wiem czy idę w dobrym kierunku.
\(\displaystyle{ r}\) to chyba \(\displaystyle{ \frac{2}{3}h}\)podstawy (czyli trójkąta) - \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}}\)
zatem \(\displaystyle{ h}\) - wysokość trójkąta równobocznego - \(\displaystyle{ 3 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a}\) - krawędź podstawy - \(\displaystyle{ 6}\)
Pole podstawy wychodzi mi \(\displaystyle{ 9 \sqrt{3}}\)
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

objętość i pole powierzchni bocznej ostrosłupa

Post autor: mat_61 »

Mając dany promień okręgu opisanego na podstawie R oblicz kolejno:

- długość krawędzi podstawy a
- długość promienia wpisanego w podstawę r

Zauważ (możesz zrobić sobie rysunek), że wysokość ściany bocznej h, wysokość ostrosłupa H oraz promień okręgu wpisanego w podstawę r tworzą charakterystyczny trójkąt prostokątny (30-60-90 stopni). Możesz więc bez problemu wyznaczyć H oraz h.

Teraz masz już wszystkie dane do obliczenia objętości i pola powierzchni.
wtywty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 31 sty 2010, o 23:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa

objętość i pole powierzchni bocznej ostrosłupa

Post autor: wtywty »

Mam to samo zadanie ale dalej nie wiem jak je zrobic :/ coś mi nie wychodzi w obliczeniach. Może mnie ktoś bardziej nakieroweac na to???
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

objętość i pole powierzchni bocznej ostrosłupa

Post autor: mat_61 »

Długość krawędzi podstawy "a" oraz pole podstawy masz obliczone poprawnie przez happytree. Teraz skorzystaj z wcześniejszej wskazówki:
mat_61 pisze: Zauważ (możesz zrobić sobie rysunek), że wysokość ściany bocznej h, wysokość ostrosłupa H oraz promień okręgu wpisanego w podstawę r tworzą charakterystyczny trójkąt prostokątny (30-60-90 stopni). Możesz więc bez problemu wyznaczyć H oraz h.
\(\displaystyle{ r= \frac{a \sqrt{3} }{6} = \sqrt{3} \\ \\
h=... \\ \\
H=...}\)


Myślę, że z obliczeniem H i h bez problemu sobie poradzisz.
ODPOWIEDZ