Praca domowa graniastoslup prosty

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
werciaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 25 lis 2009, o 19:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Praca domowa graniastoslup prosty

Post autor: werciaaa »

Oblicz pole powierzchni całkowitej i objestosc narysowanego graniastosłupa prostego.

Otoz rysunek mam na kartce, jest to graniastoslup prosty o podstawie trojkata zwyklego
WYMIARY:
13 13 i 10 - dłgosci bokow trojkata
6 - wysokosc
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Praca domowa graniastoslup prosty

Post autor: Quaerens »

I w czym masz problem?
werciaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 25 lis 2009, o 19:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Praca domowa graniastoslup prosty

Post autor: werciaaa »

Didocznie tego nie umiem.. Gdybym to umiala to chyba nie pisalabym tego tutaj
barakuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1086
Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polen
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 306 razy

Praca domowa graniastoslup prosty

Post autor: barakuda »

\(\displaystyle{ P_{pc} = 2 \cdot P_{p} + P_{pb}}\)

\(\displaystyle{ h_{p} = \sqrt{13^2 - 5^2} = \sqrt{169-25} = \sqrt{144}=12}\)

\(\displaystyle{ P_{pc} = 2 \cdot \frac{1}{2} \cdot 10 \cdot 12 + 2 \cdot 13 \cdot 6 + 10 \cdot 6 = 120 + 156+60 = 336}\)

\(\displaystyle{ V=P_{p} \cdot H = \frac{1}{2} \cdot 10 \cdot 12 \cdot 6 = 360}\)
ODPOWIEDZ