w ostrosłup wpisano kulę.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
chucherko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 14 paź 2009, o 13:17
Płeć: Kobieta
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 10 razy

w ostrosłup wpisano kulę.

Post autor: chucherko »

zadanie jest takie.
w ostrosłup prawidłowy czworokątny o wysokości 6, którego kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy ma miarę \(\displaystyle{ 30^{o}}\) wpisano kulę. Znajdź promień kuli.

wiem, że wysokość ściany bocznej wyszła \(\displaystyle{ 12}\), połowa boku kwadratu wyszła \(\displaystyle{ 6 \sqrt{3}}\) i ogólnie wychodzi na to, że wpisuję w trójkąt równoramienny (o bokach \(\displaystyle{ 12, 12, 12 \sqrt{3}}\) i wysokości \(\displaystyle{ 6}\)) okrąg i musze wyznaczyć jego r, tyle, że nie bardzo wiem jak to zrobić. I jak ułożyć równanie, żeby go obliczyć.

jakby ktoś mógł to obejrzeć.
pozdrawiam
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

w ostrosłup wpisano kulę.

Post autor: anna_ »

promień okręgu wpisanego w trójkąt

\(\displaystyle{ r= \frac{2P}{a+b+c}}\)
chucherko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 14 paź 2009, o 13:17
Płeć: Kobieta
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 10 razy

w ostrosłup wpisano kulę.

Post autor: chucherko »

a co to jest P?-- 26 lis 2009, o 16:18 --połowa obwodu?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

w ostrosłup wpisano kulę.

Post autor: anna_ »

to pole trójkąta
chucherko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 14 paź 2009, o 13:17
Płeć: Kobieta
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 10 razy

w ostrosłup wpisano kulę.

Post autor: chucherko »

spoko dzieki ;]
ODPOWIEDZ