1. Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest kwadratem o przekątnej \(\displaystyle{ 3\sqrt{2}}\) Wysokość tego walca jest:
a) równa promieniowi jego podstawy,
b) dwa razy dłuższa od promienia jego podstawy,
c) równa 3,
d) równa 6, .Jak to obliczyć ??;/;/
2. Przekrój osiowy walca jest kwadratem o polu 12.Ile wynosi pole powierzchni bocznej tego walca?
3. Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o boku 12. Ile wynosi pole powierzchni bocznej tego stożka?
4. Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu jest półkolem. Kąt rozwarcia tego stożka ma miarę:
a) 120 b)90 c)60 d)45 stopni
5.Koło o polu \(\displaystyle{ 36\pi}\) obracamy wokół średnicy. Otrzymujemy wówczas bryłę o jakiej objętości??
bryły obrotowe
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 13:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ełk
- Podziękował: 3 razy
bryły obrotowe
Ostatnio zmieniony 26 lis 2009, o 15:23 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Jeśli w ramach jednego postu umieszczasz kilka zadań, staraj się dobrać nazwę tematu adekwatnie do ich ogólnej treści.
Powód: Jeśli w ramach jednego postu umieszczasz kilka zadań, staraj się dobrać nazwę tematu adekwatnie do ich ogólnej treści.
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 44 razy
bryły obrotowe
Powierzchnia boczna walca to prostokąt o bokach H-wysokość i 2 Pi r /długość okręgu/
Przekątna kwadratu \(\displaystyle{ d=a \sqrt{2}}\)
więc \(\displaystyle{ d=3 \sqrt{2}}\) czyli \(\displaystyle{ a=3}\)
Jeśli mamy kwadrat, a tak mamy w tym przypadku to zarówno wysokość H jak i drugi bok kwadratu /długość okręgu - 2Pi r/ są takie same, równe a
Więc wysokość wynosi 3.
Przekątna kwadratu \(\displaystyle{ d=a \sqrt{2}}\)
więc \(\displaystyle{ d=3 \sqrt{2}}\) czyli \(\displaystyle{ a=3}\)
Jeśli mamy kwadrat, a tak mamy w tym przypadku to zarówno wysokość H jak i drugi bok kwadratu /długość okręgu - 2Pi r/ są takie same, równe a
Więc wysokość wynosi 3.