Witam
W walcu pole powierzchni ma \(\displaystyle{ 72cm^{2}}\) . Promien podstawy jest 3 razy mniejszy od wysokosci . Oblicz promien i wysokosc
Promien i Wysokosc WALCA
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 25 lis 2009, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Elbląg
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 25 lis 2009, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Elbląg
Promien i Wysokosc WALCA
A mozna prosic o pelne rozwiazanie ?
Mam nawet problem z podstawieniem, kompletnie nie rozumiem tego calego tematu.
Mam nawet problem z podstawieniem, kompletnie nie rozumiem tego calego tematu.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Promien i Wysokosc WALCA
\(\displaystyle{ P_c=2\pi r\left(r+h\right)}\)
\(\displaystyle{ 2\pi r\left(r+3r\right)=72}\)
\(\displaystyle{ 8\pi r^2=72}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{3 \sqrt{\pi } }{\pi}}\)
\(\displaystyle{ h=3r=3 \cdot \frac{3 \sqrt{\pi } }{\pi}= \frac{9 \sqrt{\pi } }{\pi}}\)
\(\displaystyle{ 2\pi r\left(r+3r\right)=72}\)
\(\displaystyle{ 8\pi r^2=72}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{3 \sqrt{\pi } }{\pi}}\)
\(\displaystyle{ h=3r=3 \cdot \frac{3 \sqrt{\pi } }{\pi}= \frac{9 \sqrt{\pi } }{\pi}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 25 lis 2009, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Elbląg
Promien i Wysokosc WALCA
Mam jeszcze tylko jedno pytanie, Dlaczego jest PC = ... a nie np. PP = ... ?