Objetosc i pole
Objetosc i pole
Trojkat prostakatny w ktorym jedna z przyprostokatnych jest o 3 cm krotsza od przeciwprostakatnej i jednoczesnie o 3 cm dluzsza od drugiej przyprostokatnej obracamy wokol przeciwprostakatnej. Obliczyc objetosc i pole powierzchni otrzymanej bryly.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Objetosc i pole
Trójkąt ten ma boki 9, 12 i 15
pole trójkąta to:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}ah= \frac{1}{2}9*12 =54}\)
wychchodzi nam stożek o wysokości 15 i promieniu r=9
\(\displaystyle{ P_{p}=\pi r^{2}=81\pi}\)
\(\displaystyle{ P_{b}=\pirl=\pi*9*15=135\pi}\)
\(\displaystyle{ P_{c}= P_{p}+ P_{b}=81\pi+135\pi=216\pi}\) to pole całkowite
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}SH}\)
S-pole powierzchni podstawy
H-wysokość
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}81\pi*15= \frac{1}{3}81\pi*5= \frac{1}{3}405\pi=135\pi}\) to objętość
Tak się sprawa przedstawia.
Pozdrawiam.
pole trójkąta to:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}ah= \frac{1}{2}9*12 =54}\)
wychchodzi nam stożek o wysokości 15 i promieniu r=9
\(\displaystyle{ P_{p}=\pi r^{2}=81\pi}\)
\(\displaystyle{ P_{b}=\pirl=\pi*9*15=135\pi}\)
\(\displaystyle{ P_{c}= P_{p}+ P_{b}=81\pi+135\pi=216\pi}\) to pole całkowite
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}SH}\)
S-pole powierzchni podstawy
H-wysokość
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}81\pi*15= \frac{1}{3}81\pi*5= \frac{1}{3}405\pi=135\pi}\) to objętość
Tak się sprawa przedstawia.
Pozdrawiam.