promień podstawy stożka

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
pischedda68
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 13 lis 2009, o 09:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Włochy
Podziękował: 3 razy

promień podstawy stożka

Post autor: pischedda68 »

Objętość stożka jest równa 125Π/3. Przekrojem stożka jest trójkąt prostokątny. Oblicz promień podstawy stożka. Objętość stożka wyliczamy ze wzoru 1/3Πr²• h=125Π/3 Mnożąc w ten sposób powstałe równanie przez 3 mamy Πr²• 3h=125Π,czyli Πr²=125Π/ 3h. Nie wiem, czy dobrze policzyłam, a teraz jak znaleźć h?
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

promień podstawy stożka

Post autor: Sherlock »

Zerknij na przekrój osiowy stożka, mamy trójkąt prostokątny (treść zadania) ale także równoramienny (ramiona to tworząca stożka, podstawa trójkąta to średnica podstawy stożka), więc wysokość stożka jest równa...
ODPOWIEDZ